Uncategorized

TOLV TOPP TIPS FÖR EN LYCKAD SELF-TAPE

Om du vill göra din self-tape hemma så kommer här mina 12 allra hetaste tips!


Det här behöver du:

 • en kamera
 • stativ
 • ljuskälla med varmt ljus
 • en dator och internetuppkoppling

Så här gör du:

 1. Använd en kamera med bra skärpa och bra ljudupptagning. Ibland kan det behövas en extern mikrofon. Testa dig fram för att se hur just ditt kameraljud låter.
 2. Rummet du är i bör vara tyst. Stäng fönster och susande datorer.
 3. Ha en ren och slät bakgrund, gärna en grå vägg, utan en massa objekt och tavlor som kan distrahera.
 4. Bilden ska vara i landskapsformat.
 5. Filma från huvudet och ner till bröstet om du inte fått andra instruktioner.
 6. Naturligt solljus från ett fönster fungerar bra.  Det kan dock vara bra att investera i en bra lampa. I Sverige är vi utan solljus stora delar av året och en bra lampa ger dig även möjlighet att göra self-tapes efter solens nedgång. Vår rekommendation är en LED belysning för ett varmt naturligt ljus.
 7. Titta aldrig in i kameran utan istället strax ovanför eller bredvid. Ett hett tips är att sätta upp en bild på ett par ögon bakom eller bredvid kameran om du inte har en motspelare. Det kan kännas skönt att ha för att fästa ögonen på.
 8. Om du har en motspelare med repliker så ska hen stå bakom eller bredvid kameran och prata lågt och neutralt. Det är du som är i fokus, motspelaren ska aldrig synas utan är bara där som stöd för dig.
 9. Bär enfärgade kläder utan tryck och dekorationer som kan distrahera.
 10. Använd sparsamt med rekvisita. Kom ihåg att det är dig som rollsättaren vill se.
 11. Döp filen till ‘förnamn_efternamn_roll_titel’. Detta är viktigt då rollsättaren ofta får in många self-tapes, ibland flera hundra. Då är det viktigt att hen lätt kan hitta ditt namn.
 12. Ladda upp filmen på vimeo eller youtube om inget annat är sagt. Sätt inställningen på privat eller lösenordsskyddat.
  .
  LYCKA TILL!

Tack och hej från Malin!